Centar za promociju zdravlja Doma zdravlja

“Svi smo bili očevici koliko je ljudi oboleleo od infekcije izazvane virusom Sars-Cov-2, a koliko je ova opaka bolest odnela života, promenila nam život, ograničila kretanje, porodično uživanje i druženje sa prijateljima.

Bolest se može dijagnostikovati, izlečiti ili zalečiti sa posledicama, ali se, na prvom mestu, može sprečiti VAKCINACIJOM protiv ove bolesti. Vakcinacija će nam pomoći da se izborima i ne obolimo, a ako ne, makar i ako se razbolimo da to bude lakša forma bolesti bez komplikacija i smrtnog ishoda kao najgora moguća varijanta.

U našoj Opštini je od početka 2020. godine do današnjeg dana obolelo tj. bilo pozitivno prilikom testiranja 1200 osoba, a od toga 10 je, nažalost, preminulo. Svaki ljudski život je dragocen, pogotovo ako je neko proizveo vakcinu koja može to ublažiti, a smrtnost i komplikacije smanjiti.

Od januara ove godine, u našem Domu zdravlja dato je 3629 vakcina, tj. kompletno je vakcinaso prvom i drugom dozom 1553 osobe, a prvu dozu je dobilo 523 osobe. Vakcine nam je obezbedilo Monistarstvo zdravlja na osnovu želja građana jer oni su ti koji su birali koju će vakcinu primiti bez da ih je neko naterao tj. sami su se izjasnili prijavljivanjem na ePortal-u eUprave Instituta za javno zdravlje Srbije.

Nadam se da ćete iz ove kratke informacije izvući neku pouku i sami odlučiti kako ćete pomoći da se ovo zlo od bolesti smiri tj. smanji broj obolelih. Mi smo Vam na raspolaganju, a ePortal za prijavu vakcinacije 24 sata dostupan, ako rešite da se vakcinišete, a ako drugačije odlučite, molim Vas pridržavajte se epidemioloških mera i zaštitite sebe, svoju decu, roditelje, prijatelje, bake i deke.” – v. d. direktora dr Vera Radosavljević